czwartek, 1 kwietnia 2010

Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i białego sera

Szybkie, proste, bez mięsa - akurat na czas przedświąteczny. Przepis z opakowania kaszy gryczanej firmy Kupiec z małymi zmianami.

Składniki:
Farsz
- torebka kaszy gryczanej
- pół średniej cebuli
- pół kostki białego sera 
- trochę startego żółtego sera
- jajko
- sól i pieprz

Ciasto naleśnikowe 
- ok. 2 szklanek mąki
- ok. 1 szklanki mleka
- woda w ilości do rozrobienia ciasta
- odrobina soli i cukru
- 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Gotuję kaszę gryczaną. Na patelni podsmażam cebulkę. Mieszam z kaszą i rozdrobnionym białym serem oraz startym żółtym serem. Po ostygnięciu dodaję surowe jajko i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowuję ciasto na naleśniki. Smażę dość blade placki na teflonie bez oleju (olej znajduje się w cieście). Następnie faszeruję i podsmażam z obydwu stron, podlewając odrobiną oleju. Gotowe! 
Ilość podanych składników starcza na ok. 10 naleśników. Można podawać z niewielką ilością kwaśnej śmietany.  

2 komentarze:

  1. Są pyszniutkie, właśnie zjadłem trzy na obiad. Mniam mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. no pyszniutkie, pyszniutkie.
    ucałowania dla męża przy jajeczku:)

    OdpowiedzUsuń