czwartek, 29 kwietnia 2010

Babeczki pełnoziarniste

Czas na nadrobienie blogowych zaległości... Babeczki z mąki pszennej pełnoziarnistej piekłam dobre półtora miesiąca temu. Potem jeszcze ciasto drożdżowe i sernik z kajmakiem... Ale po kolei.


 
Babeczki pełnoziarniste

Składniki:

- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciemnego cukru
- 1/3 kostki masła
- szklanka jogurtu lub mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka




Sposób wykonania:

Ubijam jajka z cukrem. Dodaję do tego mąkę, rozpuszczone masło, jogurt i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Nakładam do papierowych foremek.
Najpierw napełniam połowę foremki, wykładam na to nadzienie (u mnie były powidła śliwkowe i dżem jagodowy) a następnie dopełniam foremkę ciastem do mniej więcej 3/4 objętości. Posypuję ciemnym cukrem. Piekę w temperaturze 150 stopni ok. 20 minut.
Babeczki wychodzą dość ciężkie z racji mąki pełnoziarnistej - dwie babeczki starczą spokojnie np. na drugie śniadanie.


2 komentarze:

  1. lubię małe babeczki w kolorowych papierkach. najlepiej jeszcze z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja od niedawna eksperymentuję z babeczkami, ciasteczkami, muffinkami... wcześniej tylko wielkie ciacha. teraz w kolejce czeka przepis z Twojego bloga na te miodowe ciasteczka z mąką pełnoziarnistą :-) od jakiegoś już czasu zastanawiałam się co zrobić z pozostałością mąki żytniej w szafce...

    OdpowiedzUsuń