środa, 19 maja 2010

Sernik z kajmakiem na poprawę humoru

Jak pokochać serniki? Upiec ten z kajmakiem! Nigdy nie przepadałam za tym rodzajem ciasta, ale ten przepis przekona do serników nawet najbardziej opornych. Kajmakowy serniczek jest pyszny i potrafi skutecznie poprawić senny nastrój w te deszczowe zimne majowe dni. Przepis na niego znalazłam u Liski.



Sernik z kajmakiem

Składniki:
- 60 dkg białego sera mielonego (ja kupiłam ser śmietankowy raz mielony, ale podobno najlepsze są te w wiaderkach trzykrotnie mielone)
- 3 jajka
- łyżka mąki pszennej
- 40 dkg masy krówkowej
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy

Spód:
- 130 gr kruchych ciastek (dałam 3/4 paczki digestive)
- 30 gr masła
- łyżka cukru

Ciastka mielę w blenderze. Dodaję cukier i ucieram z masłem. Wylepiam tym foremkę (ok. 24 cm). Dodatkowe smarowanie jej masłem jest niepotrzebne. Zapiekam spód w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.

Masło ucieram z cukrem, dodaję do tego mniej więcej 3/4 puszki masy kajmakowej a następnie po kolei jajka i po trochu sera białego. Wylewam masę na spód. Piekę w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Po ostygnięciu sernika polewam go masą kajmakową i posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi (prażyłam je na patelni). Masę do polania sernika przygotowuję następująco: podgrzewam łyżkę mleka, wrzucam kajmak i rozpuszczam to. Następnie dorzucam dwie łyżeczki masła i miksuję. Przed polaniem sernika wstawiam masę do lodówki, żeby trochę stężała. Sernik przed podaniem odpoczywał w mojej lodówce dobre 2 godziny.

   

1 komentarz: