sobota, 27 marca 2010

Narzeczona Kota (większość powiedziałaby Panna Cotta)

Dla mnie i M. w naszym dowolnym tłumaczeniu włoska "Gotowana Śmietanka" zawsze będzie Narzeczoną Kota. Zainspirowana przez Autorkę bloga "My Best Food" i jej przepis na Narzeczoną, tym wdzięcznym, prostym deserem, otwieram niniejszym mój blog kulinarny! :-)


Składniki:
-500 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki mleka 2%
- pół szklanki cukru pudru (dodałam własnej roboty cukier waniliowy tzn. trzymany w pudełeczku z laską wanilii) 
-3 łyżeczki żelatyny + około 5 łyżek wody
-płynne jagody we własnym sosie lub inne owoce w gęstym soku albo sos czekoladowy

Przygotowanie:
Śmietankę, mleko i cukier gotuję na wolnym ogniu mieszając, ale nie dopuszczając do wrzenia. W oddzielnym garnuszku zagotowuję wodę i rozpuszczam w niej żelatynę. Następnie wlewam ją do gorącej śmietany i dokładnie mieszam. Taką masą napełniam miseczki, studzę a potem wstawiam do lodówki aż stężeje. 
Narzeczoną w naszym wydaniu podaliśmy z ostatnim słoikiem jagód, jaki pozostał nam z tego lata. 
Proste i pyszne na poprawę nastroju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz