Składniki:
-500 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki mleka 2%
- pół szklanki cukru pudru (dodałam własnej roboty cukier waniliowy tzn. trzymany w pudełeczku z laską wanilii)
-3 łyżeczki żelatyny + około 5 łyżek wody
-płynne jagody we własnym sosie lub inne owoce w gęstym soku albo sos czekoladowy
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko i cukier gotuję na wolnym ogniu mieszając, ale nie dopuszczając do wrzenia. W oddzielnym garnuszku zagotowuję wodę i rozpuszczam w niej żelatynę. Następnie wlewam ją do gorącej śmietany i dokładnie mieszam. Taką masą napełniam miseczki, studzę a potem wstawiam do lodówki aż stężeje.
Narzeczoną w naszym wydaniu podaliśmy z ostatnim słoikiem jagód, jaki pozostał nam z tego lata.
Proste i pyszne na poprawę nastroju!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz